12.4.2017

Pallas vs. Ylläs
Pääsiäinen lähestyy ja nyt on hyvä aika muistuttaa aurinkoisista kevätkeleistä ja mahtavista hiihto ja laskettelu mahdollisuuksista. Vaikka monessa paikassa Suomea lumi on jo historiaa niin silti Lapissa lunta riittää kiitettävästi ja maukkaimmat laskettelukelit ovat juuri nyt menossa. Aurinkoa ja lunta - takuuvarma panda rusketus! Näinpä ajattelin vähän verrata Ylläksen ja Pallaksen eroja laskettelun suhteen. Molemmat ovat niin erilaisia, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Yllä olevat kuvat on otettu Pallaksella hiihtolomien aikoihin. Pallaksella kausi alkaa vasta helmikuun 8 viikolla, koska tunturissa on vain puhdasta luonnon lunta eli rinteitä ei ollenkaan lumetettu. Rinteet ovat osaltaan mukavan loivia ja melko leveitä, joten jos oma laskettelutaito arvelluttaa niin Pallaksella sitä on hyvä harjoitella. Pallaksen rinteistä löytyy mukavia laineita. Tästä tykkäsin myös, koska en kuulu niihin jotka tykkäävät syöksyllä laskea rinteet alas. Pallaksella rinteiden lukumäärä pystytään laskemaan kahden käden sormilla, mutta pisin rinne oli lähes 3km pitkä. Vaikka rinteitä ei Pallakselta paljoa löydy niin silti Pallas tuntuu olevan loistava paikka niille jotka haluavat päästä laskemaan myös rinteiden ulkopuolelle.

Me ostettiin pelkästään 3 tunnin lippu, joka osottautui ihan hyväksi vaihtoehdoksi. Kaikki rinteet kerettiin tuossa ajassa käymään hyvin läpi ja kahvikupit mini-mini rinnekahvilasta ostamaan. Kylmä tuuli ehkä hieman vaikutti omaan viihtymiseeni, jonka vuoksi 3 tuntia oli juuri sopiva. Pallaksen vahvuuksia on kuitenkin lyhyet jonot, rinteiden hyvä laatu ja helppous ja ennen kaikkea maisemat. Vau. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ylläksellä ei tullut paljoa näpättyä kuvia, mutta ilta-auringon värittämää taivasta oli huipulta makeaa katsella. Ylläksellä oli hiihtolomien aikaan huomattavasti enemmän ihmisiä, mutta onhan siellä myös paljon enemmän rinteitä ja hissejä. Muistaakseni rinteitä Ylläkseltä löytyy yli 70 rinnettä ja hissejä varmaan 25, joten kyseessä on eri tason laskettelupaikka. Gondoli pyörii nopeaan tahtiin ja sisälle mahtuu 8 henkilöä kerralla, joten vaikka jono näyttää pitkältä niin yllättävän nopeasti se koko ajan kulkee eteenpäin.

Ylläksellä mie olen oppinu laskemaan ja sielä olema kläppinä perheen ja koulun kesken aina käyneet laskemassa. Ylläksen rinteet osaan ulkoa ja joka vuosi tulee ne mun suosikki rinteet ainakin useampaan kertaan koluttua. Eri rinteitä laskiessa ja paikkoja tutkiessa menee kyllä useampi päivä, että alkaa tuntumaan että näitä rinteitä on nyt tarpeeksi laskettu. Lisäksi lähellä olevat monipuoliset kahvila- ja ravintolapalvelut kruunaa päivän rinteessä. Kuitenkin hiihtolomien ja pääsiäisen aikaan tunturi täyttyy ihmisistä (hyvä Ylläkselle), mutta itse taas tykkäisin vähän rauhallisemmasta ihmismäärästä. Tämä sen vuoksi, koska jos haluat laskea kapeita rinteitä ja sinne on sattunut useampi muukin niin laskettelu on semmosta ihmisten väistelyä enemmän. Rinteeseen mahtuu niin monen tasoita ja kokoista laskijaa, että jos olet niitä jotka joutuu ohittelemaan muita niin se käy aika raskaaksi, kun yrität aina jonku ohi mennä, mutta kun edessä oleva saattaakin tehdä äkkinäisen liikkeen yllättäen. Paljon siis jarruttelua ja nopeita käännöksiä tiedossa. Mutta hiljaisempana aikana tätä "ongelmaa" ei juurikaan huomaa ja rinteissä on tilaa kaiken kokoisille ja karvaisille ihmisille.

Vaikeahan näitä kahta on lähteä vertaamaan ja sanomaan kumpi olisi parempi: Pallas vai Ylläs vaiko Ylläs vai Pallas. Molemmista tykkään ja molemmissa kannattee käydä.

Onko Pallas ja Ylläs teille tuttuja laskettelukeskuksia? Kummasta tykkäätte enemmän?

18 kommenttia:

 1. Kun laskettelua en harrasta, niin siitä puolesta en osaa sanoa mitään. Olen käynyt pari kertaa Ylläksellä mökkeilemässä ammattiliiton mökissä ja tykkään paikasta tosi paljon. Pallaksella olen käynyt vain kerran ja se taisi olla sesongin ulkopuolella, mistä johtui kai se että sain Pallaksesta sellaisen vaikutelman että se olisi hylätty ja jätetty rapistumaan omiin oloihinsa. Niin ei taidakaan olla?
  Ylläksellä käväisemme joka vuosi pari kertaa ajelemassa ja syömässä kun tytär perheineen asuu lähellä, tai lähellä ja lähellä, 85km:n päässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallashotelli on loppujen lopuksi melko kallis hotelli, koska yöpaikkoja on melko vähän mutta etenkin talvella ulkomaalaisturisteja riittää. Siellä jos jossakin on lähellä äänettömyys ja upea luonto. Hotelli on kuitenkin luonnonsuojelu-alueella eikä omistaja ole saanut valtiolta lupaa laajentaa tai ymmärtääkseni tehdä edes kovin suuria muutoksia hotelliin. Ehkä sen takia se näyttää vähän rapistuneelta.

   Ylläs on ykkönen! ;)

   Poista
  2. Pallaksella näyttää kieltämättä aika ränsistyneeltä ja jotenkin aavemaiseltakin kesällä. Hotellia voisi hiukan peruskorjata, mutta siitä olen ihan iloinen, ettei sitä saada laajentaa. Vaikka se toisi lisää turisteja seudulle, samalla se kuitenkin söisi sitä, minkä vuoksi turistit pohjoiseen haluavat: Lapin koskematonta luontoa. Pallaksen ympäristö ei turhaan ole suojelualuetta. :D

   Poista
  3. Juu näin on parempi ettei siihen tai mihinkään enää lähdetä koskemaan joka kuuluu luonnonsuojelualueeseen.

   Poista
 2. Pallas ja Ylläs ovat molemmat tuttuja meikäläiselle vaellusreissujen alku- ja loppupisteinä, mutta laskettelua en ole ikinä kokeillutkaan. :D Tämä postaus menisi kyllä ihan matkailumainoksesta upeine kuvineen ja laskettelukohteiden arviointeineen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostaisiko kuitenkin joskus kokeilla laskettelua? Kannattee ihmeessä jos yhtään vauhdista tykkää. Noh, siinä ainakin oppii tykkäämään vauhdista jos vain uskaltaa laskea ja osaa kunnolla jarruttaa.

   Haha - kiitos paljon vaikkei mainostamisesta olekkaan kyse! :)

   Poista
  2. Hihi, vauhti on ihanaa, mutta suhtaudun pienellä varauksella korkeisiin paikkoihin. :D Voisin ehkä aloittaa jostain etelän pikkumäestä ja tulla vasta sitten joskus pohjoiseen kokeilemaan, jos uskallan. :D

   Poista
  3. Älä huoli - kyllä niitä iisimpiä mäkiä on myös pohjoisessakin. Sieltä minut löytää kiroilemasta kun yritän opetella lautailua :D

   Poista
  4. Haha, saa nähdä, eksynkö minäkin sinne joskus kiroilemaan. :DDD

   Poista
 3. Itse en ole laskettelu ihmisiä ollenkaan (liian arka, en uskalla), mutta nuo maisemta kelpaisivat minulle kyllä, aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kaikki lajit kaikille sovi. Oma laji pitää itse löytää! :)

   Poista
 4. Minusta Pallaksen laskettelurinteitä ei ainakaan tarvitsisi lisätä. Ylläksellä ja Levillä on riittävästi rinteitä laskettelun harrastajille. Pallas on hyvä juuri noin, vain hotellia voisi korjata.
  Hienot kuvat tunturista. Olet ollut liikkeellä juuri oikeaan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei minustakan. Se että luonnonsuojelualueella on jo hissit ja hotelli on minusta ihan tarpeeksi.

   Poista
 5. Tosi hienoja kuvia Pallas ja Yllästunturit ovat tuttuja miulle ole paljo käynyt siellä ja tykkää paljo.
  Hyvää Pääsiaisenaikaa sinlle ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Ylläs-Pallas alue on niin kaunista ja todella upeaa aluetta muutenkin. Myöhäiset pääsiäistoivottelut myös sinulle! :)

   Poista
 6. Pallas,rauhallisempi paikka jossa historiaa.Taivaskeron päällä tulee käytyä joka kesä ,siellä meidän Oona koiran tuhkauurna piilossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallakselta kyllä löytyy oma rauha ja ihan oma tunnelma, jota ei muista löydykkään. Pallas on aivan upea paikka.

   Poista
 7. Kiitos paljon! :)

  Ei se ikkää kato jos jotaki kovasti halvaa. ;) Mutta juu - hiihto on kyllä mukava ja hyvä laji kaiken ikäisille. Eikö sukset olale (tai auton katole) ja pohjosta kohen. Lunta vielä hyvin riittää!

  VastaaPoista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)