22.2.2016

Salzburgin tunnetuimmat nähtävyydet

Hohensalzburgin linnoitus

Tunnetuin ja näkyvin maamerkki Salzburgissa on ehdottomasti Hohensalzburgin linnoitus. Linna on rakennettu kukkulan päälle ja kokonsa vuoksi se on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoista. Edellisenä iltana kun päätettiin kaverin kanssa lähteä seuraavana päivänä Salzburgiin niin silloin vasta taisin eka kerran googlettaa miltä paikka mahdollisesti edes näyttäisi. Ihastuin heti. Linna kukkulan päällä, josta suorat näkymät Alpeille. Ei siis mikään tavanomainen paikka.
Linnoitus päätettiin lähteä heti ensimmäisenä tsekkaamaan, kun Salzburgiin saavuttiin. Tähän päädyttiin ihan siitä syystä, kun uskoimme että linnassa voisi päiväs aikaan olla jo melko ahdasta. Linnaan oli mahdollisuus päästä raitiovaunuja pitkin, koska nousu voisi esimerkiksi vanhemmille ihmisille olla turhan raskas. Me nuoreina ja vetreinä noustiin linnaan helposti, mutta jos ilma olisi aamulla ollut yhtä kuuma kuin päivällä niin asia voisi olla ihan toinen...


Linna sisältä ei mielestäni ollut mitenkään erityinen. Kauneimmat näkyvät avautuivat ehdottomasti ikkunoista, kun ei sisällä ollut juuri mitään vanhoja huonekaluja tai mitään enää jäljellä. Paitsi kidutustuoleja ja eri kidutusmenetelmiin käytettyjä välineitä... No joo, kai sielä joku sänky ja haarniskakin taisi olla.

Linnan ylimpään torniin pääsi katselemaan maisemia opastetulla kierroksella. Luurit päässä kuunneltiin tarkkaa selostusta linnoituksen historiasta. Hohensalzburgin linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1077 erään arkkipiispan toimesta. Sen jälkeen useat piispat/arkkipiispat laajensivat linnaa omien etujensa vuoksi. Vuonna 1515 suunniteltiin linnaan alkeellinen rautatie, joka on luultavasti vanhin operatiivinen rautatie maailmassa. Edelleenkin sama rautatie pyörii, mutta ehkä hieman päivittyneempänä versiona. Ymmärtääkseni Salzburgia on näin valtavasti lähdetty kehittämään silloin aikoinaan juuri sen takia, että siitä suunniteltiin Vatikaanivaltioksi.


Salzburgin katedraali

Ensimmäinen versio Salzburgin katedraalista tehtiin vuonna 776. Useiden palamisten jälkeen katedraali sai nykyisen muotonsa vuonna 1614 aikoihin. Tällöin rakentaminen kesti 15 vuotta. Itse katedraali oli tietenkin aivan valtavan kokoinen ja epäilemättä katolilaisille tärkeä paikka, mutta minulle se oli pelkästään mukava viilentymispaikka. Maksamalla opastetusta kierroksesta olisi varmaan päässyt vähän pitemmälle katsomaan katedraalin muihin osiin. Oppaassa mainittiin, että siellä olisi ollut nähtävillä arvoesineitä ja olisi ollut parempi mahdollisuus tutustua katedraalin historiaan, mutta tämän päätin skipata. Historia aina kiinnostaa, mutta tämä ei ehkä ollut listani kärjessä mitä haluaisin nähdä Salzburgissa.
Mozartin synnyinkoti

Salzburgin synnyinkotiin törmättiin oikeastaan vähän niin kuin vahingossa. Tiesin, että jossainpäin Salzburgia paikka sijaitsisi, mutta en oikeastaan osannut arvata, että Salzburgin vilkkainta katua. Katu onkin toiminut ennen viljaväylänä, mutta nykyään se on vilkas ostoskatu. Jäi muuten Mozartin kuulat ostamatta Mozartin synnyinkaupungista. Kuulat taisivat löytää laukustani paikan vasta parin päivän päästä kun olin Linzissä shoppailemassa. Niitä kyllä tuntui joka nurkasta löytyvän.
Mirabellin palatsi

Mirabellin palatsi oli todella kaunis ja siro näky. Puutarhaan ja istutuksiin oli nähty vaivaa, paljon erikoisia patsaita ja suihkulähteitä oli ympäri palatsia ja suora näkymä linnoitukseen tekivät suuren vaikutuksen tähän turistiin. Varmaan myös moniin muihin, koska paikka oli selvästi Salzburgin suosituin nähtävyys väen paljoudesta päätellen. Puutarhoja en lähtenyt sen paremmin tutkimaan, kun tällä turistilla alkoi kuumuus tekemään tehtävänsä. Pitihän sitä jotain jättää myös ensi kertaan. ;)Mirabellin (suomennettuna italiasta: ihailtavan kaunis) palatsi rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1606, jolloin sen rakennutti arkkipiispa hänen rakastajattarelleen. Palatsi uudelleen rakennettiin 1700-luvulla ja siitä tuli arkkipiispojen kesäresidenssi. Nykyään palatsi toimii kaupunginjohtajan virallisena istuimena, mutta edelleen se on suosittu häiden pitopaikkana.

Yleinen katukuvaMielikuvani koko Salzburgista on hyvin positiivinen. Kaupunki on säilyttänyt hyvin paljon vanhoja kauniita rakennuksia, katukuva oli hyvin siisti ja värikäs ja nähtävää riitti kaikkialla. Lisäksi kaupunki vaikutti vielä sopusuhtaiselta eikä siitä ollut tullut minkään suurkaupungin kaltaista sekamelskaa. Kaupunki oli säilynyt hyvin aika kausien vaihdoksista ja pitänyt vanhan kaupungin turistien ihailtavana. Uskallan jopa julkisesti väittää, että kaupunki oli mielestäni kaunein mitä olen nähnyt enkä enää voi siis tyrmätä kokonaan kaupunkimatkailua itseltäni.

Näitä kuvia uudelleen katsellessa tulikin mieleen, että lupasin kesällä sivistää itseäni katsomalla Sound of Music -elokuva. Paljon olen kuullut elokuvasta, mutta mitään en ole vielä nähnyt.. Mutta nyt se tulee muuttumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)