20.9.2017

Senjan saari vs. Lofootit

Aivan varmana kaikki ovat kuulleet Lofooteista ja Lofoottien teräväpäisistä huipuista ja upeista näköalapaikoista. Ei sillä, että ne eivät olisi totta, mutta kuinka moni on kuullut samaa lausuntoa Senjan saaresta? En ainakaan minä. Silti tiesin tämän kesän lomareissua miettiessäni, että Senjalle ehdottomasti haluan - kiitos Instagramin, josta olen bongannut paljon upeita kuvia saarelta.

Tänä kesänä kävimme molemmissa ja Senjalla kävin ensimmäistä kertaa. Suunnitelmissa oli käydä vain puoli saarta läpi, koska autossa istuminen puudutti ja mitä maastokartasta tulkitsin niin korkeimmat huiput sijaitsivat saaren pohjoispäässä, jonne mekin suuntasimme. Löysimme monen moista mielenkiintoista ja upeaa paikkaa, mutta myös ei niin upeita paikkoja mitä kartta väitti. Näitä sattuu, kun uudessa ja tuntemattomassa seikkailee. Mutta arvatkaapa vain, tänne blogiin ei päädy niistä "ei niin upeista" paikoista kuvia. Sori, sellaiset maisemat ei mua oikein inspiroineet kuvaamaan.
Jos siis mielii kulkea Tromssasta mantereen kautta niin ainoa reitti on Finnsnessin kautta, mutta lautta Kvaloyan saarelta kulkee myös Senjalle Botnhamnin kylään. Lautat Norjassa ovat mielestäni hintatasoltaan hyvin arvaamattomia, joten suosiolla ajelimme mantereen kautta. Ajassa olisimme varmana säästäneet, mutta varmuutta ei ollut että olisiko lautalla säästänyt myös rahaa.

Kartaan piirsin summissa reitin Fylkesvegin osoitteeseen, josta lähti oppaan mukaan hyvin upea vaellusreitti jyrkille vuorten huipuille. Eli vaellusreitille olisi päässyt, kun päätieltä olisi kääntynyt Fjordgårdiin menevälle tielle ja ensimmäisen tunnelin vieressä oli parkkipaikka ja merkistö joka osoitti mistä vaellusreitti alkoi. Vaellusreitti merkittiin vaikeaksi eli edessä olisi ollut jyrkkää ja raskasta nousua ja arvioitu retkeilyaika oli 5 tuntia. Tänne en päässyt reissullani, koska päivänä jona suunnittelin lähteäväni vuorelle oli tihkusateinen, joten pilvet olivat erittäin alhaalla. Useamman tunnin odottelimme jos sade hellittäisi ja taivas repeäisi, mutta ihan turhaan. Matkaa oli jatkettava ja vasta illalla 8 aikaan sade alkoi hellittään. Varmaan ihan fiksu päätös, koska kivet olisivat olleet liukkaat ja näkymät huonot, joten pitää vain haaveilla että jonakin toisena kertana pääsisin tuon reitin vaeltaan.Toisaalta, nyt kun minulla on Senjan saaresta vaellusreitti vihkonen niin voisin saarella viettää vaikka useammankin päivän vain vaeltaen ja tutkien paikkoja.
Mitä eroa siis Lofooteissa ja Senjan saaressa mielestäni on? Väkimäärä. Mitä olen Pohjois-Norjassa kesäisin kulkenut niin siellä ei voi välttyä tapaamasta muita roadtrip matkustajia ympäri Eurooppaa, mutta Lofooteilla niitä on enemmän kuin missään muualla. Aluksi mua Lofootit vähän tylsistytti juurikin sen ajatuksen takia, että siellä olisi massoittain porukkaa eikä rauhallisista camping alueista olisi tietoakaan. Pakettiautolla kulkiessa ollaan hyvin totuttu ettei camping alueelle aina tarvi edes mennä, koska jos omaa rauhaa haluaa niin se pitää etsiä jostain muualta. Lofooteilla on kuitenkin niin paljon kulkijaa, että se ei ole oikeastaan mahdollista. Ainakaan mun kokemuksella. Mutta hyviä camping paikkoja löytyy moneen makuun, joten se ei varmana pilaa yhtään sen enempää retkeä Lofooteilla.

Mielestäni Senja ja Lofootit ovat melko samankaltaisia ja ehdottomasti sellaisia paikkoja mitkä pitää päästä tutkimaan. Molemmissa teräväkärkiset vuorenhuiput saavat tasamaan suomalaisen huokailemaan koko automatkan eikä ne ihan heti sieltä lopu. Lisäksi molemmat sijaitsevat niin lähellä toisiaan, että olisi suuri vääryys olla käymättä molemmissa samalla iskulla.  Valtameren rannat pitävät myös kalastelevat miehet tyytyväisenä, joten meilläkin molemmat osapuolet pysyivät erittäin onnellisina niin Senjan saarella kuin Lofooteilla.

Oletteko te ikinä tutustuneet Senjan saareen? Mitä kohteita suosittelisitte?

P.s. Kaikki kuvat on otettu Senjalta

10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! <3 Enpä ole käynyt tuolla ikinä. Kvaloyalla olen kyllä vieraillut, mutta Senjalle asti en ehtinyt sillä reissulla, enkä sittemmin ole reissaillut noilla nurkilla.

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpuslintu! Tuolta nurkilta kyllä upeita maisemia löytyy, joten etköhän nähnyt myös Kvaloyan suunnalta paljon kivoja maisemia. :)

   Poista
 2. Niiin upeita kuvia jälleen ♥

  VastaaPoista
 3. hienoja kuvia. Olemme myös miettinyt tuonne ajamista, mutta vielä se on harkinta asteella, koska mukana olisi 5- ja 3-vuotiaat lapset.
  Mia / Tie Pohjoiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Riippuu tietenkin lapsista miten autossa jaksavat istua, mutta etteköhän pian pääse ainakin koko poppoolla tuollakin käymään.

   Poista
 4. Tämä oli hyvä vertailu ja ratkaisi ehkä minne kannattaa suunnata ensi kesänä. Kiitos.
  Upeat kuvat ja maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava kuulla jos tämä jo jotakin vähän avitti. :) Kiitos Seita!

   Poista
 5. Kiva postaus ja ihan samaa mieltä tästä Lofootit vs. Senja pohdinnasta :) Senjalla oli ihanan rauhallista!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen blogi. Hienoa katseltavaa. Millä putkella kuvailet? Tuttuja maisemia.:)

  VastaaPoista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)