26.6.2015

Kahden auringon alla

Sattuipas tuossa viime viikon torstaina, juuri ennen juhannusta kaunis valoilmiö taivaalla. Istuskelin rauhassa rannalla kamera kädessä hakien mukavia kuvauskohteita. Samalla nautiskelin vain kauniista illasta, mukavasta säästä ja kesästä ja ylipäätänsä siitä että olin taas kotona. En edes kiinnittänyt ensin huomiota taivaalle, kunnes naapuri huikkasi että kyllä täälä tätä aurinkoa nyt riittää. Onhan se totta, että Lapissa kesällä aurinko ei laske koskaan, mutta nyt taivaalle oli vielä toinenkin aurinko tullut paistamaan.
Kysehän oli siis haloilmiöstä, jotka useimmiten syntyvät harso- ja untuvapilvissä, jotka peittävät taivaan ohuena huntuna. Niitä on mahdollisuus nähdä, kun aurinko paistaa ohuen yläpilvikerroksen lävitse. Googlettamalla selvisi, että ne syntyvät valon taittuessa ja heijastuessä jääkiteistä. Tässä halossa näkyi oikeastaan kaksi väriä: oranssi ja valkoinen, mutta joissakin voi näkyä kaikki spektrin värit. Suomessa haloja voi parhaiten nähdä kevään aikaan ja erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla.


Ei ihan revontulten kaltaista näytelmää ja fiilistä tullut, mutta nyt ei tarvinut jäätyä ulkona taivaanrantaa ihaillessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)