23.2.2019

Pukeutuminen pakkaspäivinäMoni ihminen varmaan käpertyy kovimmilla pakkasilla viltin alle kutomaan sukkia tai katsomaan Netflixiä. Mukavia harrastuksia molemmat, mutta itse nautin kaikista eniten ulkoilusta juuri kovimmilla pakkasilla. Kuinka kauniina metsät, tunturit ja vesistöt näyttäytyvätkään kun maisemat hehkuvat pakkasen väreissä ja kaikki on niin tyyntä ja hiljaista. Oma suosikkilajini kovilla pakkasilla on ehdottomasti lumikenkäily. Metsässä hiihto metsäsuksilla on hieno laji, mutta tiheässä ja ojitetussa metsässä metsäsukset eivät olekkaan enää niin kätevät niin sen takia turvaudun useimmin lumikenkiin.

Monet tutut, jotka minua instassa seuraavat, ovat ihmetelleet kuinka tarkenen kovilla pakkasilla lumikenkäillä. Juurikin sormet ja varpaat ovat monelle ne heikoimmat kohdat ja voin ihan samaistua ja sanoa, että tiedän kyllä miltä tuntuu kun sormet ja varpaat ovat melkein aina jäässä. Mutta tähän ikävuoteeni mennessä olen kyllä erittäin hyvin oppinut pukeutumaankin. Karvalakkini on paras asuste kovilla pakkasilla, koska se pitää niin viimat ja kylmän ilman kurissa. Sitten kengät ovat olleet ne vaikeimmat löytää, mutta nykyiset Haglöfsin Gore-Tex korkeavartiset talvikengät ovat olleet ihan nappi ostos. Löysin ne muistaakseni viime vuonna Haaparannan Haglöfs liikkeestä alennuksesta, mutta jäljellä oli enää isoja kokoja. Oma normaali kengänkokoni on 39, mutta nuo kengät olikin kokoa 40 2/3. Tavallisella sukalla kengät ovat tottakai liian suuret ja hölskyvät jalassa, mutta kun laittaa pari villasukkaa jalkaan niin kengät ovat juuri sopivat. Talvivaatetuksessa onkin kaikkein tärkeintä, että vaatteet eivät ole liian timmit ja tiukat vaan mielummin koon tai pari kokoa isommat niin voi paremmin kerrospukeutua.

Käsineinä käytän lovikkavantuita tai paksuja lampaannahkahanskoja. Vantuut ovat siitä hyvät että ne hengittää ja ne onkin paremmat lumikenkäillessä, jossa kyllä lämmin tulee kun hetken tarpoo. Jos taas mielii esimerkiksi pilkkimään lähteä kylmemmällä säällä niin sitten suosittelisin lämpöpohjallisia kenkiin, jotka saa esimerkiksi kaukosäätimellä päälle, kun tuntuu että varpaat alkavat kylmenemään. Lisäksi pilkkimiseen olisi parempi laittaa ensin kevyttä merinovillaa alle, sitten paksumpaa villapaitaa, sitten untuvatakki ja sitten vielä toppa- tai kuoritakki päälle. Haalaritkin on hirveän käteviä pilkkipuuuhissa niin on pienempi riski, että alaselkä jäisi paljaaksi.

Eli toivottavasti kellään ei jää ulkoilut välistä kovilla pakkasilla vain sen tekosyyn takia etteikö ulkona tarkenisi. Ulkona kyllä tarkenee, kun on oikeat vermeet ja asenne. Vähän lompakkoa tottakai vaatii, että varusteita saa ostettua, mutta suosittelen kyllä ostamaan hyviä ja laadukkaita asusteita, jotka palvelevat pitkään. Suomen pitkä talvi pitää huolen, että lämpimät kamppeet ovat aina IN. Hienoa tietenkin on jos osaa kutoa esimerkiksi tuollaisia villapaitoja, mikä roikkuu tuossa yhdessä kuvassa ladon seinällä. En itse vielä moista osaa, mutta sellaisen onnistuin itselleni saamaan vaihtokaupan yhteydessä ja siitä on kyllä tullut mun tämän vuoden suosikkipaita. Jos joku osaa riddareita neuloa niin nostakaa käsi ylös! Teen jatkossakin mielelläni, vaikka vaihtokauppaa riddareista.

Ihanaa ja aurinkoista lauantaita kaikille!

4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat.
  Oikea asenne ja hyvät varusteet ja eikun ulos säällä kuin säällä. =DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - ulkona sitä monesti sitten huomaakin että ei keli olekkaan niin paha miltä se sisältä on näyttänyt. :D

   Poista
 2. Ihana neule upeissa maisemissa. Mistähän sellaisen neuleen saisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehtiin tutun kanssa vaihtokauppa ja hän teki mulle villapaidan ja mie tein poronnahkakoruja. Osaisinpa itekkin tehä noita paitoja!

   Poista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)