26.9.2017

Vinkkejä road tripille Norjaan

Aika monen suusta olen saanut taas kesälomani jälkeen kuulla kuinka mukavaa olisi päästä (taas) käymään Norjassa. Voin vakuuttaa, että se kannattaa. Norjaan lähteminen ei nimittäin vaadi suurempia rahallisia säästöjä, ei välttämättä tarvitse hirveänä reissua ees suunnitella, mutta ripauksen seikkailumieltä reissuun tarvitsee. Meiltä täältä Pohjois-Suomesta Norjaan on entistä helpompaa (joillekin jopa päivittäistä), mutta etelämpänä asuvalle myös helppoa jos vain jaksaa autossa istua vähän enemmän.

Olen nyt kahtena peräkkäisenä kesänä suuntanut loman alkupäässä heti Pohjois-Norjan suuntaan, joten vain siltä pohjalta olen näitä vinkkejä kerännyt mieleeni. En siis ole mikään vanha konkari, mutta silti muistan miltä tuntu ekaa kertaa lähteä Norjaa kiertelemään autolla.








Matkaan kuluva aika. Älä katso Norjan kartaa samalla tavalla kuin Suomen karttaa (Oulusta Ylläkselle suora tie, arvioitu aika n. 4 tuntia). Norjassa nopeudet ovat hitaampia, kyliä varmaan joka 10km välein ja tiet ovat suurimmaksi osaksi hyvin mutkaisia ja mäkisiä. Esimerkiksi kun katsoo Alta Tromssa väliä niin kartaltahan se näyttää siltä, että kaupungista toiseen hurautetaan lyhyessä ajassa, koska ne ovat niin lähellä toisiaan. NOT. Maata pitkin matkaa tulee google mapsin mukaan 439km eli 6h 32min. Kahta lauttaa käyttämällä matkan pituudeksi tulee 309km ja arvioitu aika 5h 56min. En oikein luottaisi noihin aika arviohin jos ei sitten ihan täysiä pääse paahtamaan väliä.

Lautat lyhentämään reittejä. Suomessahan me saamme (kai) nauttia ilmaisista lautoista suuntaan jos toiseen, mutta Norjassa ei taida tämmöistä mahdollisuutta olla. Näiden hinnat myös vaihtelevat tosi hurjasti ja lauttojen aikataulut saattavat olla hämärän peitossa, kun infopisteitä ei ole eikä minkään sortin infotauluja näy lauttojen lähellä missään. Viime kesänä ajelimme Jäämeren rannikoa pitkin Berlevågin kylään ja suunnittelimme menevämme lautalla toiselle nimelle Mehamnin kylään. Camping alueelta kyselimme hintoja ja hinta taisi pyöriä siinä 150e tienoilla. Päätimme suosiolla ajella kyseiselle niemelle.





Millä kulkuvälineellä matkaan? Tämähän on täysin makuasia ja varmana kaikki vaihtoehdot ihan käypiä, mutta koska asuntoautoa ei valitettavasti omisteta (se olis mun mielestä paras vaihtoehto) niin nyt ollaan molempina kesinä pakettiautolla kuljettu. Hellu on rakentanut pakettiautoon välikerroksen. Alapuolella sälilytetään kaikki tavarat: laukut, muonat, keittimet, grillit, retki-istuimet, kalastusvälineet jne. Kerroksen yläpuolella kuljetetaan matkan aikana molemmille pyörät ja yön ajaksi ne nostetaan ulos  ja levitetään patjat paikoilleen ja aloitetaan koisimaan. Jos ei pysähdytä missään erikoisessa paikassa syömässä eikä muonan valmistus ulkona nappaa niin retkikeittimellä pystyy hyvin myös meidän "sängyllä" tekemään ruokaa (siis ilman patjoja ja makuupusseja). Pakettiautoon mahtuu hurjasti tavaraa mukaan, mutta päästään myös yöt nukkumaan paksuilla patjoilla eikä tuulikaan pääse autoon niin pahasti kuin teltan sisälle.

Camping -alueet. Riippuu tietenkin millä alueella kulkee, mutta itselle on ainakin jäänyt sellainen kuva, että camping alueita Pohjois-Norjasta löytyy kiitettävästi eli niistä ei hirveänä tarvi stressata. Aina me ei niihin mennä, koska pakettiautolle on suht helppo löytää paikka mihin parkkeerataan ja jäädään yöksi. Kunhan ei ole minkään ison tien varressa. Kartanlukijana olenkin oppinut kärkkymään pikkuteitä, koska sieltä monesti on löytyneet parhaimmat yöpaikat ja vielä ilmaiseksi. Peseytymisen vuoksi sitten suuntaamme camping alueille ja niissä on hyvä olla 10kr kolikot, koska muuten ei suihkuun pääse 3 tai 5 minuutiksi peseytymään. 10kr kolikoita olisin kaivannut enemmän, koska eräässä paikassa lämminvesijako meni sekaisin, vaikka en ollut kuin 1 minuutin kerennyt suihkussa olemaan ja sainkin shampoot ja saippuat pestä iholtani jääkylmässä vedessä.

Lämmin vaatetus. Lämpimälle kelille totta kai kannattee myös varautua ottamaan vaatetta, mutta harvoin sitä kesälomalle muistaa toppavaatteita kaivaa kaapista mukaan. Tämän virheen opin kantapään kautta, koska ekalla reissulla otin vain villavaatteita ja tuulitakkeja mukaan ja olinkin ihan jäässä yötä päivää jäämeren rannalla. Sillä reissulla ei aurinkoa muutenkaan näkynyt ja koleaan ilmaan lisää vielä jäätävän pohjoistuulen niin kyllähän se kylmyys meni luihin ja ytimiin. Tänä kesänä otinkin pitkän toppatakin mukaan. Päivät olivat suurimmaksi osaksi tosi nättejä ja lämpimiä, mutta iltaisin olen aina kylmissäni niin silloin oli mukava vetää vielä toppatakki yhdeksi kerrokseksi niin eipä enää tullut kylmä. Tämä siis juuri niillä hetkillä kun tehdään iltapalaa tai kävellään hetki paikkoja kierrellen ennen nukkumaan menoa.



Kaikille kaikkea. Tää varmaan on yleinen hyvä sääntö kaikille reissuun lähtijöille: tehdään selväksi mitä kukin haluaa tulevalta reissulta. Norja tarjoaa paljon eri puitteita, mutta erityisesti se tarjoaa upeita maisemia, hyviä kalapaikkoja kalastajille ja retkeilijöille paljon vaellusreittejä. Sovun säilyttämiseksi kaikki joustaa ja nauttii yhteisestä matkasta. Jos löydetään hyvä kalapaikka niin siinä myös ollaan sitten hetki, että kalastaja pääsee nauttimaan myös reissusta. Näinä hetkinä minä vain nautin maisemista, lueskelin kirjaa ja fiilistelin omaa lomaani. Jotkut voivat tehdä sen aurinkorannalla, mutta minulle sopii aivan hyvin kallioinen ranta Jäämeren vieressä. 

Reissussa on myös hyvä muistaa pysähtyä tarpeeksi useasti eikä vain paahtaa menemään koko matkan ajan. Pysähdykset tuovat mukavaa vaihtelua matkaan, mutta on myös mahdollista että paikasta löytyy jotain erikoista. Norjassa nimittäin riittää koluttavaa oikeille seikkailijoille!

Onko sinulla vinkkejä Norjan reissuun tai yleensä autolla matkustamiseen?

8 kommenttia:

  1. Norja on kyllä niin kaunis. En ole tosin kuin kerran Kilpisjärveltä ajanut Norjaan, mutta jo sillä lyhyellä raissulla ihastuin ikihyviksi. Ja Instagram on pullollaan upeita Norja-kuvia.
    Hienot ovat sinunkin kuvasi, kiitos niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista Kristiina! :) Kyllä Norja on valokuvaajien paratiisi. Niin merta, jäätä, lunta, revontulia ja vuoria silmänkantamattomiin.

      Poista
  2. Tämä postaus boostasi kivasti inspiroitumista. Olen pyöritellyt Norjan-reissua päässä pitkään, mutta vielä ei ole saatu aikaseksi lähteä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma! Kyllä kannattee lähteä jos vain mielii Norjaan. Kun sielä on kerran käynyt niin sitä on paljon helpompi lähteä toistamiseen ;)

      Poista
  3. Hyvät vinkit ja ihan mielettömän ihanat kuvat! :)

    En ole varma, onko tämä edelleen validia tietoa, mutta ainakin joskus aikanaan Norjassa ei katsottu hyvällä tienvarressa autossa nukkumista. En tiedä, oliko se peräti laitonta, mutta moni vanha Norjan-reissaaja sanoo, että pitäisi etsiytyä nimenomaan jonkin pikkutien varteen metsään piiloon virkavaltaa tai mennä suosiolla leirintäalueelle yöksi. Mutta ne camping-alueet onneksi ovatkin usein ihan mainioita. :D

    Myös sellainen vinkki on ihan hyödyllinen, että ajoaikoihin pitää muistaa varata ekstraa kaikille yllätysmomenteille, kuten lumivyöryjen tukkimille ajoväylille ja tietä ylittäville lammaslaumoille. :D

    Plus, paitsi maantielautat joskus myös sillat ja tunnelitkin voivat olla maksullisia ja yllättävänkin hintavia. Nämä kannattaa tarkastaa etukäteen, etteivät tiemaksut tule yllätyksenä. Lisäksi pyörilijän pitää muistaa, ettei kaikkiin tunneleihin saa ajaa pyörällä - jotkut tunnelit kulkevat niin pitkään vuoren sisällä, ettei niiden ilmaa ole turvallista hengittää niin paljon kuin tunnelin läpi polkeva pyöräilijä tulisi väistämättäkin hengittäneeksi.

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ymmärrettävästä syystä eivät tykkää jos kovin yleisille paikoille jäävät yöksi. Nimittäin juuri Lofooteilla sitä huomasi, että jos p-pysäkillä ei ollut vessaa niin koko p-alue haisi ihmisen ulosteelle kun ohikulkijat olivat pysähtyneet pusikkoon tekemään tarpeita. Naurettavaa koska juuri 2km päästä tästä pysäkistä oli hyvä käymälä.

      Onkohan noita silta- ja tunnelimaksuja enää olemassa? Joskus myös moista kuulunut, mutta kertaakaan ei ole meidän Pohjois-Norjan reissuilla törmätty ja joku mulle taisi ennen reissua sanoa ettei niitä enää ole.

      Tuo pyöräily tunneileissa on kyllä hyvin hoksattu. En ole ite tullu ees ajatelleeksi. Se on varmana ihan tosi ettei kaikkiin tunneleihin voi mennä pyörällä, koska nehän saattaa olla jotain 3km pitkiä ja ne menee vielä meren alle.

      Poista
    2. No niinpä!

      Silta- ja tunnelimaksuista olen muuten havainnut samaa: niistä puhutaan, mutten ole kohdannut kertaakaan maksullista tiepätkää. Lieköhän niitä siis enää?

      Poista
  4. Olipas hyödyllisiä neuvoja ensikertalaisille, kiitos! :) Haaveilen Norjassa käymisestä, piti tänä kesänä lähteä sinne autolla, mutta se ei sitten toteutunutkaan. Vielä joskus... :) Niin, ja piti vielä sanoa että ihan mielettömän hienoja kuvia! <3

    VastaaPoista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)