17.1.2017

Ruotsin Lappi: JukkasjärviJukkasjärvi sijaitsee Kiirunan kaupungista 20 kilometrin päässä ja paikka on tunnettu vanhasta kirkostaan ja jäähotellistaan. Paikka ei itsessään muuten ole pientä kylä pahaista suurempi, mutta turstien ansiosta paikka kuhisi ihmisiä ja tuntui hyvin elävältä. Jäähotelli kiinnosti paljon, mutta koska pääsymaksu oli 35-37€ luokkaa niin jäähotellin sisälle ei päästy. En moiti silti ollenkaan tuota hintaa. Ymmärrän täysin, että jäähotellin rakentaminen ei ole mitään halpaa puuhaa ja kuinka vähän aikaa siitä kuitenkin saadaan rahat otettua. Instagramissa katselin kuvia hotellin sisältä ja ehkä vähän jäi harmittamaankin kun ei sisälle raaskinut mennä. Aika lumoavan kauniilta kuvat näyttivät.


Kylätien päästä löytyi Jukkasjärven vanha puukirkko, jonka vanhimmat osat ovat rakennettu 1608-luvulla. Alttaritauluissa oli Jeesuksen lisäksi saamelaisia ja Lars Levi Laestadius, joka saarnaa saamelaisille kirkon uskosta. Muun muassa tätä henkilöä voitaisiin syyttää tinalankakoruperinteiden häviämisestä 1900-luvulla, koska hänen opin mukaan naiset eivät saa koreilla koruillaan. Onneksi perinne ei kuitenkaan hävinnyt, vaan lähti taas nousuun 1900-luvun loppupuoliskolla.

Kirkon ihailun jälkeen käytiin kodalla ihailemassa paikallisten käsitöitä, kuten tinalankakoruja ja kuksia. Sitten otethiin nisua ja juothiin sumpit. Niiden voimin me lähettiin tarkastelemaan maisemia lumikengillä metsään. Tunturiin ei sinä päivänä päästy kovan tuulen ja myrskyn vuoksi. Mutta mukavahan se oli tutustua paikalliseen historiaan ja nähä mistä tämä pieni kylä on saanut alkunsa.

12 kommenttia:

 1. Vau, ihanan näköistä! Ihana päästä näkemään tällaisia nähtävyyksiä, jotka eivät ole kovin kaukana :) Meillä on ollut haaveissa reissata juurikin Pohjoismaissa enemmän. Sääli, että trendinä on lähteä vain lomalle etelään :) Tämä on taas todiste siitä, että on sitä pienelläkin paikalla vaikka mitä nähtävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa aina mietin, että mikä siinä on kun porukka lähtee aina niin kauas lomalle kun läheltäkin löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Lisäksi minusta lähi-alueen historia on paljon mielenkiintoisempaa kuin vaikka Dubain kaupungin historia. Mutta vaihtelu on mukavaa ja ymmärrän että halutaan välilä aurinkoon ja lämpimään. :)

   Poista
 2. Itsekkään en ole ikinä käynyt sisällä jäähotellissa. Kävittehän sen sijaan Nutti Sámi Siidassa? En muuten ymmärrä miksi kirkossamme täytyy olla kuva Lars Levistä... Hän harjoitti niin paljon kamaluuksia, joita en tohdi edes ääneen sanoa mm. juuri tuo että perinnekäsityöt olivat saatanan tekeleitä ja syntiä hänen mielestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä Siidan kahvilassa juuri käytiin kupposet juomassa.. Niin ja ihailin niitä käsitöitä! Pullan sijaan olisin voinut kyllä käristyksenki syödä, mutta eikö heillä ollut sitten tarpeeksi kävijöitä että siihen kannattaisi satsata.

   Kaipa se Lars Levi on niin tärkeä kristinuskojille, kun on oman herätysliikkeenkin saanut aikaiseksi. Silti olen kansasi täysin samaa mieltä, että kyseinen henkilö on ihan turhaan nostettu vadille kun ajattelee mitä on saanut aikaiseksi alkuperäiselle kulttuurille, uskonnolle ja kielelle.

   Poista
 3. Onpa karskit kirkkomaalaukset! En ollut nähnytkään aiemmin kuvia noista. Jännittävää historiaa. On tosiaan harmillista, miten paljon lestadiolaisuuden leviäminen teki hallaa paikallisille perinnekäsitöille, mutta onneksi kaikki "maallisen koreilun" perinteet eivät sentään ole täysin kadonneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hieman omituiset maalaukset! :D Monesti historiassa on kohtia, joita on vaan niin vaikea ymmärtää tänä päivänä. Pitää kuitenkin ajatella, että ei me ehkä tässä oltaisi - tälläisessa tilanteessa - jos maailma ei olisi tähän suuntaan lähtenyt mukautumaan.

   Poista
 4. Mulla on ollut jo monena vuonna mielessä, että pitäis päästä käymään tuolla jäähotellissa. Ei ole vain saanu aikaseksi lähteä. Ehkä tänä vuonna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmana kannattee käydä! Vaikea sanoa, miten poikkeaa muista kun en ole kuin kerran käynyt lumi/jäähotellissa. Silloin kyllä hämmästelin kuinka upeaa jäätaidetta ihmiset pystyvätkin luomaan!

   Poista
 5. Aivan ihania kuvia ja paikka näytti mielenkiintoiselta. Jäähotellissa en ole minäkään koskaan käynyt. Pohjoisessa on kauniita maisemat =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukkasjärvi oli paljon mielenkiintoisempi kuin mitä olin kuvitellut! Eli ihan hyvä, että oli yksi myrskypäivä niin en kadonnut heti Abiskon maisemiin.. :)

   Poista
 6. Ompas Sinulla hienot kuvat ja tunnelmat 💜 Lunta ja pakkasta. Ihanaa. Siidassa olen museossa ja elokuvanäytöksessä ollut. Ja karhukivellä Ivalossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, Inarissahan on toinen Siida. Aika paljon isompi museohan se on. Kivoja paikkoja molemmat! :)

   Poista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)