9.7.2016

Päivä WienissäTunnetuin kuninkaallinen Itävallassa: Sissi - Elisabeth

Itävallan keisarikunta, Itävalta-Unkari, Natsi-Saksa, Liittoutuneiden miehitysvyöhyke, Itävalta. Kirjava historia tällä Keski-Euroopan helmellä. Itävallan keisarikunnan ja Itävalta-Unkarin aikainen arkkitehtuuri vallitsi Wienin ydinkeskutaa (vanhaa kaupunkia) vahvasti ja se kaikki oli todellinen ilo silmälle.

Aloitin toisen päiväni Wienissä lähteämällä Sissi-museoon. Sissi eli Itävallan Keisarinna Elisabeth. Ehdottomasti tunnetuin kuninkaallinen Itävallassa ja myös varmaan muualla maailmassa tunnetuin Itävaltalainen kuninkaallinen. Olen lapsesta asti useampaan otteeseen katsellut Sissi-elokuvia ja rakastunut tähän maanläheiseen kuninkaalliseen. Mutta kappas vain, Sissi museossa ymmärsin elokuvien olevan täyttä fiktiota eikä perustuvan lähellekkään oikeaan Sissiin. Sissi oli kaunis ja nuori nainen kun hän avioitui Frans Josephin kansen. Frans Joseph rakasti Sissiä silmittömästi ja he saivat yhteensä neljä lasta. Sissi ei kuitenkaan pitänyt uutta perhettään perheenään vaan piti omia veljiään ja vanhempiaan suuremmassa arvossa. Hän myös eli hyvin kontrolloidusti eikä syönyt paljoa, että hänen vartalonsa pysyisi kauniina ja solakkana. Hänen erittäin pitkät hiuksensa olivat hänelle hyvin tärkeät ja jos kampaaja sattui yhdenkin hiuksen pudottamaan Sissin päästä niin Sissi raivostui. Hänen ainoa poikansa, tuleva kruununperijä tappoi rakastajattarensa ja itsensä 30 vuoden ikäisenä ja Sissi masentui syvästi tästä. Hänen ainoa ilonsa olikin matkustelu ja hän rakensi palatsin Kreikkaan. Hän ei ollut aikaisemminkaan välittänyt Keisarinnan tai äidin velvollisuuksista, eikä kansa juuri tuntenut Keisarinnaa ollenkaan. Sissi murhattiin Sveitsissä, Italialaisen anarkistin toimesta. Mies vihasi kuninkaallisia ja oli alunperin tullut kaupunkiin murhaamaan erään toisen kuninkaallisen, joka oli kuitenkin perunut viime hetkillä tulonsa. Italialainen mies oli kuitenkin kuullut, että kaupunkiin oli saapunut Keisarinna ja anarkisti vaihtoi kohteensa Sissiin. Sissin kuolema järkytti Frans Josephia eikä hän koskaan kunnolla toipunut Sissin kuolemasta.

Hänen vyötärönympäryksensä oli lasten synnytyksen jälkeen 40.6cm ja kuolessaan vielä 47-49.5cm luokkaa. Hän oli 172cm pitkä (harvinaisen pitkä nainen siihen aikaan) ja painoi noin 50kg. Hän seurasi tarkasti aikansa muotia ja hän treenasi joka aamu kuntoilusaleilla. Mikä hänestä on sitten nykypäivänä tehnyt niin kuuluisan? Hänen kauneutensa.

Marie Therese


Elälintieteellisen museon pihalla

Wiener Rathaus - KaupungintaloParlamenttitalo
Monen maanlaista herkkua tarjolla: Australialaista...

.. ja kiinalaista esimerkiksi. Vaihtoehtoja riitti!

St. Stephensin katedraali

Mielestäni muutama päivä Wienin ihailuun ei riitä. Koko keskusta on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, museoita ja nähtävyyksiä. Shoppailukatuja monissa eri paikoissa. Lisäksi keisarillisen palatsin läpikäymiseen ainakin pitää varata melkein koko päivä. Muina päivinä voi viellä lähteä seikkalemaan vähän keskustan ulkopuolelle tai lähteä vaikka junalla Bratislavaan, Slovakian pääkaupnkiin. Kaupungit ovat kuitenkin vain 80km välimatkan päässä, joten ei pitäisi olla liian pitkä matka seikkailuun.

Wien tarjosi paljon kaunista katseltavaa ja sitä jopa alkoi iltaa myöten vähän into hiipumaan kauniisiin rakennuksiin, koska niitä oli joka puolella. Lisäksi olin itselleni varannut halvan, huonon hotellin, jossa ei ollut ilmastointia (lämpötila päivällä +38 ja yöllä +28) joten yöllä ei nukuttu. Tämän vuoksi olin valmista kauraa palaamaan takaisin kylmään Suomeen ja odottelemaan jo seuraavaa talvea. Jos Wieniin olisin joskus menossa niin voisin mielummin kokeilla toukokuun aikaa ja ihan vain siinä toivossa, että helteet eivät sattuisi silloin iskemään.

Vali, vali.. Hieno kaupunki Wieni oli turistin näkökulmasta. Paljon elämää ja toimintaa eikä varmana jätä ketään kylmäksi.

4 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! En ole käynyt Wienissä, nyt sinun innoittamana täytyy laittaa se listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä kannattee.. Ihana historiallinen kaupunki!

   Poista
 2. Ihana postaus! Olen kuullut niin paljon hyvää Wienistä. Olisi kiva päästä sinne. Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Wieni on kiva paikka ja sielä kannattee kyllä käydä pyörähtämässä jos mahdollista. Kauniita kesäkelejä sinnekin! :)

   Poista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)