18.7.2017

Nukkuminen yöttömän yön aikaan

Met lapin ihmiset olhaan totuttu enemmän ja vähemmän, että yölä aurinko paistaa silmiin. Jotkut peittävät klasit kartiineila, mutta minua valosuus ole oikeastaan ikinä häirittenny. Enemmän minua kaupungissa häirttee se ko pimeässä nukut ja klasista loistaa katujen valot. Kuitenkin nämä yöttömät yöt saapii minussaki sen aikaan, etten millään malttais alkaa illalla nukkumaan. Tekis vain mieli lähteä vielä yhele pyörälenkile tai paitkka reissulle tunturiin. Monesti sitä häätyy hillitä ja väkisin alkaa nukkumaan. Juhannuksena en lähteny väkisin nukkumaan vaan päätin oikeasti nauttia yöttömästä yöstä. Aurinko ei malttanu laskea koko yönä ja loi taivaalle mitä upeampia värinäytelmiä, joita oli pakko päästä kameran kansen kuvaamaan. Meinasin että olisin lähteny vielä pyörälä käymään kylälä yhessä kulleromettässä kuvaamassa, mutta sitten alko vähän väsyttään niin jätin sen seuraavalle päivälle.

Nukkuminenhan on aivan älyttömän ihanaa. Mutta miten son niin vaikiaa aina joskus? Pyörit vain sängyssä, herähtelet pikku äähniin ja narahuksiin, ei löyvy sitä oikeaa asentoa ja päässä pyörii enemmän ajatuksia kuin Pekingin ruuhkassa autoja. Kaikki ko on kiinni omasta pää kopasta. Välillä juuri haaveilen, että saisin on/off kytkimen päähän, jolloin sais kaikki ajatukset poikki samaten. Ei mithään muuta ko simmut kii ja pilven hattaroile leijaihleen. Pari söpöä unta kaupan päälle niin yö olisi ollut täydellinen. Yöttömän yön jälkeen pää on ihan sekaisin eikä se aamuinen pörröinen olo lopu koko päivänä ja odotat vain iltaa, koska pääsisi nukkumaan. Sitten kun on ilta ja nukkumaan meno aika niin se uni olisi kuin itsestään kadonnut. Eeeihän minua väsytä. Mikä se semmonen olo muka on. Sen kierteen katkaiseminen on se vaikein osuus. Mun tapauksessa siinä käy niin, että iltaisin alan jännittään unen tuloa - tuleekohan unta tänäkään yönä.En onneksi kuulu niihin, joilla olisi aina uni ongelmia, vaan ne ovat enemmän viikon parin mittaisia unettomuusjaksoja joihin lopulta auttaa kunnon rentoutuminen tai rankka urheilu. Ja tietenkin... Molemmat tapahtuvat luonnossa.

Mutta on ollut ihan toisen puolen ääritapauksiakin nimittäin joskus olen ollut kovakin nukkumaan. Joskus lokakuussa kun kesätyöt oli saatu purkkiin eikä koulu vaatinut hirveitä suorituksia niin nukuin yössä 12 tunnin yöunet, nukuin parit päiväunet ja olin silloinkin koko ajan väsynyt. Alunperin se lähti siitä että ajattelin että nyt nukun niin pitkään kuin unta riittää, koska olin niin harvoin saanut siitä nauttia. Sitten kun heräsin aamulla eka kerran niin päätin vain jäädä sänkyyn vielä kun ei ollut mitään kiirettä noustakkaan. Sitten siihen jäi koukkuun, kun koko ajan väsytti ja yritti sitä nukkumalla nukkua pois. Ei auttanu. Onneksi koulu taas pelasti ja piti ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa taas pysymään väkisin hereillä (ei niin helppoa isossa luentosalissa, jossa kuuntelet luentoa 3 tuntia).

Nukkuminen on taitolaji ja joka sen osaa pystyy mihin vain! Nämä kuvat on otettu juhannuksena kello 1-2 aikaan yöllä. Tuon alemmaksi aurinko ei meilä laske.

16 kommenttia:

 1. Oih, sinulla vasta taianomaisia tunnelmia täällä onkin! <3 Mielettömät kuvat. Lapin yötön yö täytyisi kyllä joskus nähdä & kokea itsekin (vaikka sitten pienellä unettomuuden sivuvaikutuksella)! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Unettomuuteen tai malttamattomuuteen laittaa nukkumaan kannattee varautua jos Lappiin eksyy. :D

   Poista
 2. Mahtavaa! Kyllä ainakin yksi kesäyö täytyy valvoa. Talvella joutaa nukkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä! Sen takia niitä kesälomia kesällä pidetäänkin että saa otettua kaiken ilon irti siitä valosta mistä me jäähään paitsi talvella ;)

   Poista
 3. Kylläpä sä oot ottanu taas ihanii kuvei! <3 Mä oon kans joillai meiän kesäsil Lapin-vaelluksil huomannu ton saman, kui vaikeet on mennä nukkuu illal, ku ei tuu pimeet ollenkaa. Joskus me otettiinki torkut alkuillast ja patikoitiin sit läpi koko yän. :D (Pakko vastata murteeseen murteella. :D Tykkään tosi paljon, kun käytät omaa murrettasi blogissa! Osaisinpa itsekin tulkita omaani kirjoitettuun asuun yhtä hyvin.)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpuslintu! :) Haaveilin kans viime Kilpiksen reissulla että olisin koko yön vaeltanu, mutta väsymys vei voiton ja teltta oli pystytettävä. Ehkä on siis kokeiltava vetää pitkät päikkärit ensin ennen kuin voi koko yötä yrittää valvoa.

   Tästä tekstistä tuli vähän sekamelska ko alotin kirjottaan joku toinen päivä ja silloin oli semmonen rento fiilis että halutti välissä kirjottaa niin ko puhhuu. Mutta sitten seuraavana päivänä ko jatkoin niin siitä lähti se rentous ja sitten piti yrittää vähän tuunata aikasempaa tekstiä ettei se niin selvästi tulis se murre mutta näköjään sinne vielä jäi pariin kohtaan murretta sekaan.

   Poista
 4. Oltiin Äkäslompolossa kaksi edellistä viikkoa ja yöt oli vielä hyvinkin valoisia. Onneksi mökissä oli pimennysverhot, muuten ei nukkumisesta olisi tullut varmaan mitään - sen verran pimeisiin öihin ollaan totuttu. Mutta illalla huomasi kyllä, ettei nukkumaan meinannut millään malttaa, paitsi sadeiltoina kun oli hämärämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika makiaa kun ihan kaks viikkoa olitta lompolossa. Mutta kyllähän luontoihmiselle Lapissa aina tekemistä riittää ettei varmaan aika käyny kuitenkaan pitkäksi. Toivottavasti hyvät kelit osu kohille kuitenki ettei tarttenu mökissä vain istuskella(en ole tietoinen tällä hetkellä Suomen sääolosuhteista).

   Vaikka en ole kauhean syksy ihminen niin aurinkoisen kesän jälkeen odottaa sitä että saapii hyvilä mielin olla sisälä koko päivän eikä tartte lähteä ulos auringosta nauttimaan. :D

   Poista
  2. Meillä haaveena Lompoloon muuttaminen, joten aika siellä ei käy kyllä pitkäksi, vaikkei tekisi muuta kuin katselisi ikkunasta ulos. Kaksi viikkoakaan ei tuntunut riittävän mihinkään, eikä pois olisi halunnut lähteä ollenkaan.

   Oli hyvin vaihtelevat säät, ekoina päivinä lähes helle ja sitten sadepäivinä vain muutamia lämpöasteita.

   Aurinkoinen päivä on siinä mielessä vaativa, että jos silloin vaan on mahdollista, ulos on melkeinpä mentävä, jaksoi tai ei. :)

   Poista
  3. Se on sitä lapin taikaa.. ;) Ko laphiin pääsee niin ei sieltä noin vain halua pois enhään lähteäkhään. :) Hyvä että aurinkoisiakin päiviä on löytynyt niin on maastosta päässyt enemmän nauttimaan.

   Poista
 5. Nukkuminen on taito tai lahja. Kaikilla se ei aina suju.
  Harmittavinta on, kun nukkuminen ei suju, vaikka olisi kuolemanväsynyt...

  Kainiita kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se valitettavasti on. Mulle jo viikko on ollut yhtä tuskaa jos ei ole kunnolla saanut nukutuksi, joten sen takia en voi kuin yrittää kuvitella kuinka painajaismaista se on ihmiselle joka ei ole kuukausiin saanut nukutuksi.

   Kiitos! :)

   Poista
 6. Upeita kuvia! Valosta täytyykin nyt nauttia kun sitä on, se pimeä vuodenaika on ihan liian pian käsillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja sitä taas riittää! Mulla on aina vähän semmonen fiilis heinäkuun jälkeen että nyt se kesä on ohi, vaikka monesti elokuussa on vielä hyviä ja lämpimiä ilmoja.

   Poista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)