29.9.2014

Uppsalan nähtävyydet

Olisi kai aika kertoa hiukan Uppsalasta, jossa olen nyt pariin otteeseen päässyt vierailemaan. Ensiksi sivistän teitä sillä informaatiolla, että Uppsala sijaitsee 70km päässä Tukholmasta pohjoisen suuntaan ja se on Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki.

Mutta mitä muuta Uppsalasta...

Pohjosmaiden suurin kirkko
 Tärkein nähtävyys (ainakin minun mielestä) on Uppsalan tuomiokirkko. Tuomiokirkon tornit näkyvät hyvinkin pitkälle matkalle, kun maasto on tasainen ja niittyinen. Harmittelin ensimmäisellä vierailukerralla etten päässyt kyseistä nähtävyyttä katsastamaan, mutta onneksi viime kerralla sain 10 minuuttia aikaa tutustua kirkon kauneuteen ennen sulkemisaikaa.
Joka suunnasta eri kuvia.. Hah hah.. En vain voinut olla ihailematta kaunista kirkkoa. Itse en oikein ole uskonnollinen ihminen ollut koskaan niin en voi oikein ymmärtää miten ihmiset ovat tuolloin (n. 1200-1400 luvulla) pystyneet rakentamaan moisen ja vielä vain Jumalan kuva silmissä. Upeaa työtä on kuitenkin tehty. Tuomiokirkkoon varmana sisältyy jos vaikka minkälaista historiaa, josta minulla ei ole mitään tietoa, mutta sen osaan sanoa, että Uppsalan tuomiokirkkossa on kruunattu kuninkaallisia 1400 luvulta 1700 luvulle asti.
Tuomiokirkon holvit sisälsivät entisten Ruotsin kuninkaiden hautoja. Oppaan avulla olisi varmaan päässyt enemmän tutustumaan kyseisiin kuninkaallisiin, mutta minä tyydyin vain ihmettelemään näitä makaavia marmoripatsaita.

Eräs marmoripatsas jäi kuitenkin eniten mieleen ja päätinkin sitä googlettaa hieman. Google sivistytti minua ja nyt voin teillekkin kertoa saman minkä tiedän. Tämä marmoripatsas joka herätti huomioni, sijaitsi kirkon päädyssä ja kuninkaan vuoteella makasi kaksi kuningatarta. Lisäksi heidän "petinsä" oli erittäin kaunis ja koristeellinen.

Eli totta kai tämä herätti kiinnostukseni.. Kruunupäinen leijona. Lisäksi hänen hautapaikkaansa koristivat silloisen Ruotsin maakuntien vaakunat, kuten Suomen ja Karjalan. Kyse oli siis Kustaa Vaasasta. Tässä välissä myönnän tulleeni vanhaksi, koska olen viime vuosina todella kiinnostunut historiasta ja etenkin kuninkaallisista. Kuitenkaan Kustaa Vaasa ei ole jäänyt muistikuvaani, mutta hänen poikansa Erik ja Juhana, jotka taistelivat vallasta toisen kuolemaan asti. Heidän isänsä Kustaa Vaasa oli siis jättänyt toiselle pojallensa Juhanalle Suomen hallittavaksi ja tietenkään Erik (josta tuli Kustaa Vaasan jälkeen kuningas) ei pitänyt siitä. Tämän tarinan muistan vain siksi, kun olen aina pitänyt Mika Waltarin kirjoista ja hänen yksi kirjoistaan "Kaarina Maununtytär" kertoo hieman mielikuvituksella höystetyllä tarinallaan Erikin aatelittomasta vaimostaan, kuningattaresta, jota aateliset totta kai vihasivat. Historia oikeastaan jää minulla parhaiten juuri mieleen henkilöiden elämänkerran kautta eikä vuosilukuja jankkaamalla.


Voi kuinka olisin mielelläni halunnut tietää tämän kruunun historiasta. Ruotsin historiaa selaamalla löydän viitteitä, että kuningas Eerik XIV teetettiin kruunu, jota ovat muut kuninkaat käyttäneet kruunajaisissaan kuninkaaseen Oskar II (1829-1907) saakka. En kuitenkaan usko että tämä olisi se. Kuuluu varmana paljon vanhempaan luokkaan.
Kustaa Vaasan hautapaikalta löytyi myös isoja tauluja, joissa toisessa näyttäytyi takana tämä kyseinen linna, Uppsalan linna. Kustaa Vaasa siis aloitutti linnan rakennustyöt. Nykyään linnassa sijaitsee kolme museoa ja se on Uppsalan läänin maaherran residenssi (iltaisin näky ylimmässä kerroksessa palavan valot).


Linnaa vastapäätä näkyi Uppsalan yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka on maan vanhin.


Uppsalahan on erittäin tunnettu  yliopisto kaupunki. Eikä ihme, yliopistoja oli ympäri kaupunkia ja rakennukset olivat lumoavan kauniita. Syyslukukausi oli tuolloin tainut juuri alkaa, kun opiskelijoita isoina ryhminä vaelsi joka paikassa haalarit jalassa, niin aamuisin kuin öisinkin. Itse kun saavuin työpaikalle aina puoli kahdeksan aikaan aamusta niin näin opiskelijoiden pitävän aamujumppaa. Kun taas illalla saavuin töistä hotellille ilta kymmenen aikaan niin puistot olivat täynnä opiskelijoita pussikaljojen kanssa. Huoh.. Tuli niin ikävä omia opiskelu aikoja..Aamupalalla Eklundshof hotelilla
Ensimmäiset neljä yötä vietin taas Eklundshof hotelilla. Hotellin rauhallisuus ja historiallinen kauneus viehätti minua suuresti, mutta toisella reissulla halusin lähemmäksi keskustaa. Oli vain niin hankalaa lähteä yömyöhään vielä metsästämään syötävää, kun keskustaan oli 2km matka.


Seuraavat kaksi yötä taas vietinkin Clarion Gillet hotellissa. Aaah.. Mikä sänky! Tuohon oli kyllä taivaallista lösähtää työpäivän jälkeen katsomaan jotain elokuvia ja nukahtaa siihen. Paitsi että sitä ennen piti käydä tunnin verran löhöilemässä kylvyssä. Pakko myös mainita, että kyseisessä hotellissa oli kaikista paras aamupala mitä olen koskaan saanut. Ihmettelisin, jos joku ei löytäisi haluamaansa, koska siellä oli tarjolla ihan kaikkea! Nam, nam..


Totta kai monille Uppsala on tuttu myös Pekka Töpöhännästä! Meillä on ainakin lapsena aina katsottu Pekka Töpöhäntää ja satuin vahingossa törmäämään tähän patsaaseen keskellä puistoa. Lisäksi löysin yhden varoituskyltin, jossa kulki kissoja valkoisineen tassuineen, mutta en saanut siitä kuvaa taksissa.

Mitä muuta voisin sanoa Uppsalasta... Että kannattee käydä! Jopa minä, juurtunut pohjoiseen, hiljaisuuteen ja omaan rauhaan, tykkäsin todellakin Uppsalasta. Tähän kyllä paljolti vaikutti se, että Ruotsi on kuitenkin niin paljon samanlainen kuin Suomi, mutta se sisältää niin paljon enemmän historiaa kuin Suomi, joka tuo omaa maustetta kaupunkiin. Eli hyvä puoli samanlaisuudessa on juuri se, että ei tarvitse kauhistella esimerkiksi vessassa, että vessapaperia ei saa laittaa pönttöön. Lisäksi olen joka kerta tullut enemmän ja enemmän siihen tulokseen, että ruotsalaiset, vaan ovat paljon sosiaalisempia, iloisempia ja miehet komeampia kuin Suomessa. Mutta silti Suomi on aina sydämessäni se maailman paras maa. :)


2 kommenttia:

  1. Nordjobb olisi järjestänyt kesällä päiväreissun Uppsalaan Maarianhaminasta ja mua harmittaa vieläkin hirveästi, etten päässyt mukaan töiden takia... Oon kuullut monelta muultakin, että Uppsala on tutustumisen arvoinen paikka ja sinne täytyykin ottaa suunta joku toinen kerta aivan erikseen. :) Muutenkin tykkään kyllä Ruotsissa matkailusta ja kuten sanoitkin, ihmiset ovat sosiaalisempia ja avoimempia - tässähän alkaa olla jo havaittavissa pientä vadelmavenepakolaisuutta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän Uppsalaan pääsee oikein näppärästi käymään päiväreissulla Tukholmasta junalla, joten kannattee ehdottomasti käydä tuoki tsekkaamassa jos joskus on Tukholmassa käymässä pitempää reissua. Hehe.. Jooh, pakko myöntää että tällä hetkellä Ruotsissa matkustelu kyllä kiinnostaa enemmän kuin Suomessa, joten omalla paatilla vain Ruotsiin seikkailemaan ;)

      Poista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)