2.5.2014

Kuertunturi keväällä

Siitä asti kun ostin lumikengät olen haaveillut kuertunturin päälle kävelemisestä. Niinpä minä sitten viime viikolla päätin eräs ilta että nyt olisi sopiva keli siihen hommaan, joten pakkasin lumikengät ja sauvat ja ajoin Äkäslompoloon. Auton jätin kappelin pihalle ja siitä noin puoli tuntia myöhemmin olin kuertunturin päällä. Kuertunturi on korkeudeltaan 443m ja paikoittain oli jyrkkiä kohtia, joissa kiitin että olin ottanut lumikengät jalkaan. Siellä tietenkin oli hyvin merkitty polku jota oli näköjään myös kengillä hyvin kävelty koska pohja oli niin kova. Mutta sitten tunturin päällä oli ei polkuja enää näkynyt ja lumi oli edelleen kovaa vaikka ilmat olivat pitkään olleet lämpimän puolella.

Nousun puolessa välissä oli tällaisia maisemia
Maisemat tunturin länsipuolella

Harvinaista, mutta kyllä tunturissa oli vain pieni vinkka ja näin ollen siellä viihdyinkin paljon paremmin. Oli mukavaa istuskella ja ihailla maisemia. Nauttia luonnonkauneudesta ja vetää syvään henkeen raitista ilmaa. Aikamoista hermolomaa sanon minä. Tunnelmaan olisi kyllä kuulunut juoda kuksasta jotain lämmintä, mutta minä taas kerran lähin reissuun niin touhussa ja kiireessä ja unohin kaikki eväät ja juotavat. Nousun jälkeen olisi terää tehnyt hörpätä mukillinen kylmää vettäkin. Ehkä tästä voisin edes jotain oppia..?


Näkymät tunturin itäpuolella
Tuolla oltiin pari viikkoa sitten laskettelemassa. Ensimmäinen lumikenkäilyreissu tehtiin tuohon viereiseen tunturiin.
Tärkein syy miksi halusin niin kovasti päästä kuertunturissa käymään oli se, että ne maisemat olivat niin upeat. Tiesin entuudestaan vain muiden ottamista kuvista ja totta kai päättelemällä että miten tunturi sijaitsi. Niin kuin näkyy niin kuertunturin päältä auvautuvat upeat näkymät kaikkiin muihin tuntureihin. Kuertunturi poikkeaa muista seitsemästä tunturista siinä että se ei tavallaan kuulu samaan jonoon, vaan se on muita vastapäätä ja sen takia siellä on ihan huiput maisemat. Lisäksi muut tunturit kuuluvat luonnonsuojelualueeseen niin siellä ei kesällä voi ihan missä vain kävellä, eikä siellä voi kelkkailla. Mutta kuertunturiin (ja tottakai Ylläkselle) pääsee talvella ajamaan vaikka kelkallakin.

Aion ehdottomasti tulla kesällä tai viimeistään talvellä käymään kuertunturissa uudelleen. Talvella puut varmana ovat vielä kauniissa tykkylumen peitossa ja silloin vasta upeita kuvia tuleekin!Hmm.. Katosoin tuossa mun kaikkia tämän talven ja kevään kuvia ja huomasin kuinka paljon olin ottanut kuvia puista.. Ennen keräsin joka reissulta taskut täyteen kiviä, mutta nykyään mulle on tullut uusi fetissi ja otan paljon kuvia puista. :D Meillä jokaisella on omat harrastuksensa ;)

3 kommenttia:

 1. Enpä ole aikoihin kuullut käytettävän sanaa vinkka.
  Tuli lapsuus Torniossa mieleen.

  VastaaPoista
 2. Ai jaa, enpäs vain ole ajatellutkaan että se olisi juuri meän kielen sana :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä Kainuussakin vinkka käy 😊

  VastaaPoista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)