12.3.2014

Tinalankakorut

Nyt voin tyytyväisenä itseeni esitellä teille uuden harrastukseni: tinalankakorut. Kävin opettelemassa näiden tekoa helmikuun alussa paikallisella kansalaisopiston kurssilla. Olen näitä rannekoruja nähnyt työpaikalla monella kädessä ja ihaillut niitä kielipitkällä. Ne ovat erilaisia, mutta myös perinteisiä saamelaisten koruja. Heti alkuun varoitan, että tämä teksti tulee sisältämään ruotsin kielen sanoja, koska nämä korut ovat perinteisempiä ruotsin saamelaisten keskuudessa. Tinalankakirjontaa kyllä harrastetaan Suomenkin puolella, mutta Ruotsin puolella nämä korut on paljon yleisempiä.

Ruskea koru on perinteisempi tinalankakoru, mutta halusinpa nyt kokeilla jotain toisenlaistakin.
Napit ovat poronsarvesta tehdyt
Tenntråd, koppartråd, rennhornsknappar, rennskin, silverkulor... Eli tarvikkeita joita tarvitaan näiden korujen tekoon. Materiaalit eivät ole mitään halppis kamaa, koska kyseessä on siis tinalankaa, kuparilankaa, poronsarvi napit, poronnahkaa ja 99 % hopeakuulia. Ruskea koru on yksinkertainen ja perinteinen versio näistä tinalanka koruista, mutta senkin hinta pyörii siinä 10e luokassa. Siskoni sanoi nähneensä näitä koruja Tornio - Haaparannan seuduilla myytävänä 30e ja ei ollut kuulema raskinut ostaa, mutta kun sanoin että täällä tunturissa ne maksaa melkein 50e niin ei mitenkään paha hinta minun mielestä. Täällä nyt on aina turistilisät sen verran kovia, että paikallinen välttelee niitä loppuun asti. Jos nyt sattuis omistamaan kisuroita, niin tämähän olisi varmana paljon edullisempaa kun nahat ja napit tulisi kotoa, mutta kun olen vain lappilainen enkä lappalainen niin pitää tyytyä ostamaan muualta.

Työporukalla päätettiin kerralla ostaa isot satsit ja verkkokauppa johon me päädyttiin oli tietenkin ruotsalainen: Gällivare Textil - Skinn och Tenntråds Shoppen. Suomenkieliset verkkokaupat (joiden toimipiste on kuitenkin ruotsissa) olivat paljon kalliimpia ja yksi työkaveri oli aikaisemminkin kyseisestä verkkokaupasta tuotteita tilannut. Mun ostoskoriin tipahti: tinalankaa 50m, punaista kuparilankaa 3m, sinistä (näyttää kyllä mustalta) kuparilankaa 3m, ruskeaa poronnahkaa 5cmx1m, tumman ruskeaa 5cmx1m, mustaa ja punaista myös saman verran, poronluu nappeja, valkoista ja mustaa jännelankaa ja hopeakuulia. Kyseisestä kaupasta ei löytynyt läpinäkyvää ohkaista nailonlankaa, jota myös tarvitaan, mutta sitä pitää ostaa sitten jostain muualta. Totuus hinnoista. Kaikista kallein ostos oli tinalanka, joka maksoi 800kr eli noin 85-90e. Yksi poronsarvi nappi maksaa noin 1,50e. Köyhien hommaa tämä ei ainakaan ole :P
Tässä olen nyt pari päivää googlettanut erilaisia malleja ja palmikko vaihtoehtoja mitä voisin itse lähteä kokeilemaan ja parasta on googlettaa ruotsinkielisellä nimellä tenntråd, koska vaihtoehtoja on paljon enemmän kuin suomenkielisille nimellä.

Voi olla, että tuttavat saavat nyt joka synttäri ja joululahjaksi pelkästään näitä koruja. :P Tai sitten tässä on joku verkkokauppa pystytettävä, että saa jotain takaisinkin. Mutta harrastuksiinhan aina menee rahaa... ;)

1 kommentti:

  1. Kiitos linkistä tuonne Gällivaran kauppaan, olen pitkään ihaillut noita tinalanka rannekkeita kun olen käynyt ystävien luona Luleåssa ja etsinyt kauppaa josta saisi tarvikkeita kun olen tälläinen eri käsitöiden ystävä. Onneksi tuo nettikauppa vielä voimissan vaikka tuo kirjoituksesi jo neljän vuoden takaa. Näin alottelijana heillä oli sopivia paketteja joiden kanssa harjoitella ja valikoima sekä hinta kohillaan. Löysin kanssa nuo ruotsinkieliset sivut missä neuvotaan eri letyksiä ja muita vinkkejä tähän harrastukseen. Nyt ei sit muuta ku kokeilee.

    VastaaPoista

Kommentteja otethaan ilola vasthaan! Piipahan toistekki kathoon mitä täältä löytyy - vastavierailulle jouvan aina tulheen. :)